Savijeti za pravilno održavanje bravarije

Uvod u održavanje aluminijskih građevinskih sistema

Kako biste osigurali dugotrajnost, funkcionalnost i atraktivnost svojih vrata, prozora i fasada, iznimno je bitno, pratiti njihov cijeli put nastanka od ideje do realizacije i eksploatacije. Aluminijski građevinski sistemi nisu samo ukras građevine – oni moraju ispunjavati važne kriterije s aspekta zaštite. Danas, veliku ulogu pridajemo i energetskoj efikasnosti objekta, zato bravarija uz estetsku funkciju imaju i značajnu ulogu u toplinskoj zaštiti objekta. Prije održavanja same bravarije potrebno je voditi računa o održavanju kvalitete zraka u prostoriji. Kvaliteta zraka unutar prostorije direktno se kontrolira preko otvora.

Pri ovome se najviše misli na pojavu kondenzacije, koja je rezultat loše kvalitete zraka u prostoriji.
O kondenzaciji se dosta govori i piše, no i dalje ima onih koji za suvišnu vlagu u svom domu “okrivljuju” otvore.

Pravilo o količini vlage u nekom zatvorenom prostoru je vrlo jednostavno:

“Određen volumen zraka (prostorija) pri određenoj temperaturi, može primiti određenu količinu vlage.”

Svako povećanje vlage u prostoriji iznad te mjere rezultirat će kondenzacijom i to na najhladnijem mjestu u prostoriji, a to su: stakla, bravarija, zidovi, namještaj itd. Najbolji lijek za kondenzaciju je provjetravanje poprečno otvorenim prozorima.

Kratko provjetravanje pokazalo se najboljim, jer zrak nakon pet minuta postaje podnošljiv, a nakon deset minuta u potpunosti se izmijeni.

Tijekom svakodnevnih aktivnosti u prostoriji se nakuplja vlaga te je redovito provjetravanje iznimno bitno. No, postoje i drugi izvori vlage u prostorijama, a oni su najizraženiji kod novogradnje, gdje se svi građevinski materijali nisu dovoljno osušili.

 

Pravilno održavanje aluminijske bravarije

Jednostavnim i laganim održavanjem FEAL prozora i vrata aluminijska bravarija će nastaviti svojom efikasnošću pružati dugotrajnu toplinu vašem domu i privlačiti poglede svojom elegancijom. Velika prednost aluminijske bravarije u odnosu na ostale vrste je održavanje uz minimalnu posvećenu pažnju te zagarantirana dugoročna funkcionalnost i ispunjavanje svih estetskih zahtjeva.

 

Održavanje aluminijske bravarije se može promatrati kroz dva, jednako važna, vida održavanja, a to su estetsko i funkcionalno. Dok se estetsko održavanje odnosi na čistoću samog otvora te na održavanje kvalitete površinskog sloja/izgleda, funkcionalno se tiče funkcionalnosti otvora te ispunjavanje uvjeta otvaranja i brtvljenja. Posebno je važna redovna kontrola i održavanje elemenata. Vremenski interval između pojedinih kontrola ovisi o situaciji, tj.okolini u kojoj se nalazi te broju otvaranja/zatvaranja prozora i vrata.

Estetsko održavanje aluminijske bravarije se odnosi na čistoću samog otvora, tj. na:

-površinsku čistoću stakla (ispune)

– površinsku čistoću aluminijske konstrukcije.

 

Estetsko održavanje počinje odmah nakon ugradnje aluminijske bravarije. Prilikom ugradnje otvora sva bravarija na sebi ima zalijepljenu zaštitnu foliju, koju je nakon montaže potrebno ukloniti. Ako se to ne učini odmah, postoji mogućnost da se folija ‘’zapeče’’ od sunca, nakon čega će njeno skidanje biti mnogo teže. Staklene površine su one koje se najčešće čiste na bravariji.

Čišćenje stakla za svako domaćinstvo je postalo rutinski posao, ali svakako ovaj postupak trebamo provoditi oprezno i držati se pravila. Najbolji način za čišćenje je korištenje mješavine vode i blagog deterdženta. Čišćenje staklenih površina najbolje je obavljati po oblačnom vremenu, jer prejako sunce brzo isušuje podlogu, pri čemu mogu ostati tragovi čišćenja na staklu.

Potrebno je izbjegavati čišćenje žiletom, malim noževima, šmirgl papirom, nagrizajućim kemikalijama ili sredstvima za čišćenje na bazi benzina. Čišćenjem visokotlačnim čistačima možemo oštetiti silikonske spojeve i brtve, pa je njihova uporaba strogo zabranjena.

 

 

Pored održavanja stakla gotovo uvijek se čiste i aluminijski elementi otvora, ram i krilo.
Možemo reći da se čišćenje odvija istovremeno pa se tako primjenjuju ista sredstva za čišćenje.
Aluminijske elemente otvora možete očistiti blagim, neabrazivnim sredstvima i vodom. Nikada nemojte koristiti abrazivna sredstva za čišćenje aluminijske bravarije, jer tako možete nanijeti oštećenja na površinskom sloju.